Chyba każdy z nas zna bardzo dobrze smak białego, cienkiego chlebka, którym dzielimy się w czasie wigilijnej wieczerzy. Opłatki od dawna się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej bardzo duże znaczenie, gdyż oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć bycia razem.
Dawniej opłatki na święta były wypiekane jedynie przy klasztorach i kościołach, obecnie oplatki realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe jej natężenie przypada na czas między wrześniem a grudniem, bowiem to przede wszystkim na wigilię w każdym domu oplatki się pojawiają.
Wykonuje się je wyłącznie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki. Po dokładnym ich wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i tnie na nieduże kawałki. Niejednokrotnie w czasie prasowania wykorzystuje się matryce, wytłaczające świeckie lub religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+